lördag 3 oktober 2009

Ett litet manifest

Den största skillnaden mellan oss och djuren är lättjan. Ingen annan varelse på jorden är lika lat som människan. Men ironisk nog är detta den största drivkraften i vår utveckling. Människan har alltid vägrat underkasta sig naturens lagar av den enkla anledningen att hon inte orkar. Genom hela historien har hon strävat efter att göra livet enklare för sigsjälv och andra. Hjulet, bokpressen och det färdigskivade brödet är bara några uppfinningar som kommer som direkt resultat av detta.

Ur lättjan härstammar också människans mest sympatiska sidor. Det gör ont att se andra slita. Människan förmåga till att känna empati handlar om att vi inte bara unnar andra människor ett lätjefullt liv utan att vi till och med önskar dom de.

Motsattsen till lättjan är girigheten. Den har gett oss uppfinningar som atombomben, det-löpande-bandet och statsjeepen. Girigheten är dessvärre grunden för vår civilisation som vi känner den och vår enda chans till räddning är att börja kämpa för lättjan istället. Men den kampen kan inte vinnas med vapen, ta en sovmorgon istället och uppmuntra din nästa att göra detsamma.

(skriv om en dygd)

5 kommentarer:

  1. Jag skriver på manifestet! "Ingen lat människa tog någonsin initiativet till att dra ut i krig", skrev Niklas Rådström en gång.Ungefär.

    SvaraRadera
  2. å vilken härlig skrift att dra ut i krig är nog ett tecken på iveri i att ha stiltja och inskränkta tankar och mardrömmar under sovmorgonen.

    SvaraRadera
  3. Intressant! Och så sant, som redan konstaterats ovan. Lättjan = dygd, inte en dödssynd som så felaktigt tidigare har påståtts.

    SvaraRadera
  4. Klokt och förståndigt skrivet. Även jag undrar om lättjan verkligen är en dödssynd, lättjan kanske är en dygd? Världen kanske skulle se bättre ut om alla var lite latare, inte mer välstädad kanske, men mer harmonisk.

    SvaraRadera