torsdag 17 september 2009

Att styra

Det finns tre typer människor. De som älskar att styra, de som hellre delar på makten och så dom som mer än gärna underkastat sig. Till den sistnämnda gruppen kan så gott som alla konstnärer räknas. Denna grupp av människor ser mer än gärna att något annan slussar runt dom så de istället kan ägna sin tid att söka i sitt inre efter demoner.

Konstnärer är styrandes absolut motsatts eller om man hellre vill kan man säga att vara konstnär är detsamma som lyda. Om du inte tar mitt ord för det så är det bara att titta på en konstnär för att få det bekräftat. Ofta avslöjar deras hårväxt och klädval hur motvilliga dom är att gå in och ändra i sin omgivning. Spretiga skägg, håriga armhålor och frisyrer som lever sitt eget liv utan försök till kontroll från sin ägare. Även kläderna är ovårdade och lever sitt eget liv. Helst hade väl konstnärerna velat gå nakna men eftersom det går emot de lagar och regler politikerna bestämt drar de lydigt på sig sina trasor.

Trots denna motvilliga att styra händer det då och då att en konstnär verk lyckas påverka sin publik. När detta händer drabbas konstnärer av en djup ångest som denne vanligtvis försöker dränka i olika sorters berusningsmedel och syndigt levende. Dessvärre brukar denna livsstil göra konstnären är ännu mer spännande och dennes verk börjar tolkas med nyckelord som "ifrågasättande, provocerande och omvälvande". Det är en ond cirkel som har lett till en tidigt och tragisk död för många artisters. Men mer vanligt är att konstnärer till sist inser vilket tillfredställels det är att styra och byter till ett yrke där dennes makt är närmast obegränsad. Nämligen inom demensvården.

(skriv om att styra)

1 kommentar: