måndag 21 september 2009

Att kompromissa

"En kompriss är att göra båda parter lika missnöjda" sa någon skämtsamt typ för cirka 10000 år sedan och det tyckte folk var så roligt att det än idag upprepas så fort chansen ges. Men det betyder inte att det är sant.

Att kompromissa är mer som att göra ett marknadsliberalt expriment på samtalet. Men istället för cash använder man med ord som köpkraft och beetende som varor. Exempel på värdefulla ord är "älskade", "snälla" och "jag lovar bättring". Dessa kan, i tillräcklig kvantitet, tillskansa dig precis den beteendet du vill åt från din motpart. Men precis som marknadsliberala exmpriment kan de givitvis gå helt åt helvete. Då får man ta till hårda ord som tex "idiot", "dumskalle" eller bara ett "AAAAaaaa". Var dock försiktig med att använda dessa. Dom leder sällan någonstans och dessutom kan man behöva betala väldigt många värdefulla ord för att gottgöra dem.

Vad händer med den som inte är vän med orden då? Han förlorar, i dagens samtal finns inte plats för dysfasikern.

(skriv om att samsas)

3 kommentarer:

  1. Fräsch syn på mänsklig samvaro! Långsökt associerar jag till Tage Danielssons saga om när människor fick sig tilldelade ett visst antal ord.

    Men hallå, det heter "dysfatiker" och så har du ett "med" för mycket i meningen som börjar "Men i stället för cash..." De övriga tyrkfelen går att bortse från!!

    SvaraRadera
  2. kul skrivet och fyndigt innehåll!

    SvaraRadera
  3. Bättre då att skriva så man får tänka efter ordentligt. Kul infallsvinkel på ämnet och bra skrivet.

    SvaraRadera